Силите за сигурност в Ирак са убили най-малко 45 протестиращи и ранили повече от 20 други само за последните 24 часа по време на продължаващите антиправителствени протести, предаде АП. 

По демонстрантите е стреляно. Това се е случило на стратегическия мост Ахрар в столицата Багдад, съобщиха служители по сигурността и медицината.

Мостът води до силно укрепената Зелена зона, седалището на правителството на Ирак, наблизо. Протестиращите заеха части от три моста - Джумхурия, Синак и Ахрар - всички водещи към укрепената зона.

Протестиращите подпалиха иранското консулство в светия град Наджаф в сряда. Иранският персонал не е пострадал и е избягал през задната врата. Техеран осъди нападението.

Премиерът на Ирак предупреждава за голяма конспирация срещу законната власт

Премиерът на Ирак предупреждава за голяма конспирация срещу законната власт

Властите освобождаването 2500 души, арестувани по време на демонстрации

Антиправителствените протести обхванаха Ирак от 1 октомври. Движението до голяма степен без лидер обвинява правителството, че е безнадеждно корумпирано, а също така е решило нарастващото влияние на Иран в иракските държавни дела.

Премиерът на Ирак Адил Абдул Махди обяви по-рано, че в страната има голяма конспирация срещу законната власт.

Той допълва, че има злощастни инциденти по време на демонстрациите и Комисията по установяване на факти публикува доклад по този въпрос. Част от насилието е извършвано от анонимни и маскирани лица, обяснява Махди.

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Иран обвини САЩ и арабски държави за подклаждане на размириците в Ирак и Ливан

Израел също е сред обвинените

Премиерът коментира, че правителството е в състояние на отбрана и въпреки конспирациите и сериозния натиск, правителството продължава да поема отговорност за защита на гражданите.