Валията на Истанбул Васип Шахин заяви, че 15 000 полицаи са мобилизирани за опазването на реда по време голямата демонстрация на Републиканската народна партия в квартал "Малтепе", съобщават турски медии.

Снимка 303210

Източник: ЕПА

Пред журналисти на летище "Ататюрк" в Истанбул Шахин изрази надежда протестът да завърши без проблеми.

Турската опозиция се жали пред евросъд заради референдума, докато води 425-километров протестен марш

Турската опозиция се жали пред евросъд заради референдума, докато води 425-километров протестен марш

Решението на Върховната избирателна комисия прави референдума незаконен

Най-голямата демонстрация на опозицията за последните години ще започне в 18,00 часа местно време след приключването на 450-километровия марш от Анкара до Истанбул.

Лидерът на Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу заяви преди няколко дни, че са внесли жалба в европейски съд заради резултата от референдума през април, който увеличава правомощията на президента Реджеп Ердоган.

Снимка 303209

Източник: ЕПА

68-годишният политик инициира марш от Анкара до Истанбул на 15 юни, след като заместникът му в партията Енис Бербероглу беше осъден на 25 г. затвор за шпионаж. Той е първият депутат от партията, който е вкаран в затвора след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г.

"Походът на справедливостта" ще приключи днес с митинг в азиатската част на Истанбул. 

Президентът Реджеп Ердоган, наричан от Кълъчдароглу "диктатор", обвини основната опозиционна партия, че "заговорничи с терористичните организации", опитвайки се да дискредитира мирния марш.

Основният лозунг на марша е "права, закони и справедливост".