Един от тримата български граждани, обвинени за повече от 30 килограма метамфетамин се призна за виновен, съобщава "Канбера Таймс".

47-годишният Георги Станчев призна за ролята си и пледира виновен, че на 12 март в Дампиер, около 1500 км северно от Пърт, е внесъл голямо количество контролиран от границата наркотик. Той е задържан под стража и ще бъде изправен пред Върховния съд през юли за осъдителна присъда.

Станчев е един от тримата българи, арестувани в пристанище Дампиер преди три месеца, когато полицаи заловиха 31 килограма метамфетамин. Офицери от групата за борба с организираната престъпност извършиха арести в рамките на разследване за предполагаема организация за трафик на наркотици.

Арестуваха българи в Австралия в операция за 51 кг метамфетамини за 51 млн. долара

Арестуваха българи в Австралия в операция за 51 кг метамфетамини за 51 млн. долара

За тази финансова година до края на февруари властите са конфискували 1,345 тона метамфетамин на стойност 1,3 милиарда долара

Австралийският федерален полицейски командващ Грег Хариган коментира по време на ареста, че операцията е насочена срещу "синдикат за организирана престъпност, който предприема активни стъпки, за да избегне разкриване. Тези медикаменти имат потенциална улична стойност над 25 милиона долара и способността да причинят неизмеримо нещастие в нашата общност", допълва той.

Съучастниците на Станчев все още не са внесли обяснения и отговор за съответните им обвинения, ще бъдат привикани в съда до две седмици.