Шест души, включително трима български граждани, са арестувани в три отделни акции срещу метамфетамин в Западна Австралия, за общо 51,5 кг с предполагаема стойност 51 милиона долара по цени на улицата, съобщават австралийски медии.

В понеделник, полицейски служители проверяват на скенер куфар на 33-годишен мъж от Сидни на летището в Пърт и откриват 20 кг от наркотиците, а 31 кг метамфетамини са конфискувани същия ден в "Дампиер порт" в Пилбара, съобщават правителството и полицията днес. Полицията открива и 0.5 кг в имот в "Армадейл" в южната част на Пърт.

Тримата български граждани са арестувани в "Дампиер порт". 42-годишна жена, 47-годишен мъж и 39-годишен мъж, са се явили в съда за внос на търговско количество от гранично контролирано лекарство.

Човекът от Сидни е пристигнал в Пърт с фалшиво име с наркотиците, скрити в багажа му, обвинен е в притежание на метамфетамин с цел разпространение.

В Армадейл, освен 527 грама метамфетамин са открити оръжия и повече от 50 000 щатски долара в брой. Наркотиците са намерени в скрити отделения в къщата. 41-годишен мъж и 24-годишна жена са обвинени за притежание на наркотици и огнестрелни оръжия.

От средата на 2017 година в Австралия текат разследвания за организиран трафик на наркотици и организирана престъпна група. Участват специализирани полицейски сили, австралийската федерална полиция, австралийските гранични сили, австралийската комисия за криминално разузнаване и AUSTRAC.

Полицията твърди, че наркотиците са внесени в северозападната част на страната с товарен кораб и са доставени до брега. Командващият австралийската федерална полиция, Грег Хариган коментира, че операцията е резултат от разследване за организираната престъпност.

За тази финансова година до края на февруари властите са конфискували 1,345 тона метамфетамин на стойност 1,3 милиарда долара.