Днес се навършват 50 г. от убийството на Робърт Кенеди.

На 5 юни 1968 г. Боби Кенеди печели първичните избори за кандидатурата на Демократическата партия за президент на САЩ в Калифорния. Кенеди е прострелян минути след победната си реч в хотел "Амбасадор" в Лос Анджелис. 42-годишният сенатор от Ню Йорк и бивш главен прокурор на САЩ умира на следващия ден.

50 г. по-късно мнозина американци все още се чудят какъв път САЩ щяха да поемат, ако Боби Кенеди не беше убит и беше станал президент на Съединените щати.

Според официалната версия малко след полунощ, 00,16 часа, на 5 юни преди 50 г. Кенеди, по-малкият брат на убития през 1963 г. президент Джон Кенеди, е смъртоносно ранен от 24-годишния палестинец Сирхан Сирхан заради подкрепата му за Израел след Шестдневната война през 1967 г. Сирхан е осъден на смърт, но после присъдата е заменена с доживотен затвор.

Американският вестник "Вашингтон пост" излезе с материал, че Сирхан може да е бил хипнотизиран, а също така, че убийството може да е извършено от повече от един нападател.

След убийството на Боби Кенеди Конгресът променя задълженията на "Сикрет сървис", които вече включват и охрана на кандидатите за президент.

Със смъртта на Кенеди антивоенното движение в САЩ през тези години губи най-голямата си надежда.