Братът на атентатора-самоубиец, който взриви бомба на концерт на Ариана Гранде през 2017 г. в Манчестър, Англия, при което загинаха 22 души и стотици бяха ранени е осъден в четвъртък на минимум 55 години затвор, съобщава АП. 

23-годишният Хашем Абеди отрича да е помагал за планирането на атаката в Манчестър Арена, но е признат за виновен в убийство, опит за убийство и заговор за експлозии. Осъждането му бе отложено поради ограничения за пътуване по време на пандемията на коронавирус.

Хашем Абеди отказа да присъства в съда за присъдата. По време на изслушването на присъдата на Абеди съдията Джеръми Бейкър заяви, че двамата братя са "еднакво виновни за смъртта и нараняванията, причинени от експлозията. Въпреки че Салман Абеди е пряко отговорен, беше ясно, че подсъдимият е неразделно участие в планирането".

Съдията коментира, че ако по-малкият брат е бил над 21-годишна възраст към момента на експлозията, той би получил "доживотна". Вместо това той е осъден да излежава минимум 55 години, преди да бъде разгледано условното освобождаване.

"Подсъдимият трябва ясно да разбере минималният срок, който трябва да изтърпи, е 55 години. Той никога няма да бъде освободен", добави Бейкър.

Той добави, че има "значителна степен на преднамереност" и че мотивацията на братята е "да разпространяват идеологията на ислямизма".

Братът на атентатора от Манчестър Арена е признат за виновен за убийство

Братът на атентатора от Манчестър Арена е признат за виновен за убийство

Хашем Абеди е помагал в планиране на атаката, убила 22-ма на концерт на Ариана Гранде