Канцлерът на Германия Ангела Меркел успя да си върне доверието на германците, но все още повечето не одобряват миграционната й политика, сочи социологическо проучване на Infratest Dimap за ARD, цитирано от ДПА.

Подкрепата за миграционната политика на Меркел се увеличи с 3% до 42 на сто тази седмица в сравнение с началото на ноември.

Обаче все още 57% от анкетираните не са доволни от подхода на германските консерватори към мигрантската криза. 24% са крайно разочаровани от позицията на правителството по въпроса. Анализатори отбелязват, че напрежението между Меркел и нейната Християндемократическа партия (CDU), както и Християнсоциалния съюз (CSU), допълнително е накарало германските гласоподаватели да заемат критична позиция.

Но от ноември канцлерът втвърди позицията си за миграцията. Тази седмица тя си осигури подкрепата на CDU драстично да се намали броят на бежанците, навлизащи в Германия.

Социологическото проучване показва още, че се е увеличила подкрепата за CDU-CSU с 1% до 38 на сто в сравнение с последното проучване от началото на декември.

Проучването е проведено в периода 14-16 декември.