Няколко държави от ЕС пуснаха системата за цифрови пропуски на COVID-19 за пътуване в целия регион, преди пълното пускане, планирано за 1 юли, съобщава "Евронюз".

ЕК казва, че седем държави-членки - България, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Хърватия и Полша - са се свързали към системата и са започнали да издават първите сертификати. Други страни ще последват примера им, когато всички функции бъдат разгърнати навсякъде.

Планът на ЕС е за създаване на единна система за улесняване на безопасното пътуване чрез проверка на коронавирусния статус на притежателя на пропуск - независимо дали чрез ваксинация, скорошен отрицателен резултат от теста или доказателство за възстановяване от вируса.

Утвърдени са образците за цифров COVID сертификат за ваксинация

Утвърдени са образците за цифров COVID сертификат за ваксинация

Ваксинираните лица ще могат да свалят своя дигитален сертификат в електронен формат

Сертификатът ще бъде предоставен безплатно в цифров или хартиен вид. Системата позволява да бъдат проверени защитните характеристики на QR кодовете на всички сертификати.

Повече от 20 държави са тествали успешно системата от миналия месец, казва ЕК. Планираното стартиране е след споразумение между Европейския парламент и Съвета за регулиране.

Алберто Алемано, професор по правова политика на ЕС в HEC Париж, коментира, че системата ще постави на изпитание сътрудничеството между страните от ЕС, тъй като мнозина се опитват да наложат собствените си правила за движение на фона на пандемията.

"Трябва да помним, че условията за достъп, за да получите този сертификат, ще се променят от една държава в друга. Всяка държава определя кой получава ваксината, кой получава теста ... кой ще бъде обявен за имунизиран. Всяка държава си запазва правото да откаже сертификата. Това всъщност може да е източник на много объркване и непредсказуемост."

Ваксинационните паспорти и международните пътувания

Ваксинационните паспорти и международните пътувания

Нужна е глобална международна система за електронна проверка на статуса на ваксинация

Кой може да получи сертификата за ваксина на ЕС - Сертификатите се издават на:

Напълно ваксинирани хора; Хора, които са се заразили с вируса и са развили антитела; Други, които са имали PCR тест през последните 72 часа.

Как работи сертификатът за ваксина на ЕС:

Документите ще имат както цифрови, така и хартиени формуляри; Те ще бъдат безплатни, разпространяват се на националния език плюс английски и ще бъдат валидни във всички страни на блока.

"Важна стъпка" към по-безопасно пътуване

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес заяви: "Гражданите на ЕС се радват да пътуват отново и искат да направят това безопасно. Наличието на сертификат на ЕС е решаваща стъпка по пътя".

Гръцкият министър на цифровото управление Кириакос Пиеракакис заяви, че ще се открият по-лесни пътувания в рамките на ЕС, тъй като страните приемат новия стандарт за проверка. "Това, което ще се случи, е, че страните ще спрат да издават сертификати, използвайки собствената си конвенция, и ще приемат общата конвенция. Това значително ще опрости нещата, защото можете да си представите броя на двустранните споразумения, които иначе би трябвало да бъдат разработени."

Какво да очакваме

Кириакидес заяви, че през следващите няколко седмици всички страни от ЕС трябва да "напълно финализират своите национални системи за издаване, съхраняване и проверка на сертификати, така че системата да функционира навреме за почивния сезон".

На страните ще бъде разрешено да добавят допълнителни ваксини към своя индивидуален списък за влизане, включително тези, които не са официално одобрени за употреба в целия ЕС.

ЕК смята, че хората, които са ваксинирани, вече не трябва да бъдат тествани или поставяни под карантина, независимо от това къде пътуват, започвайки 14 дни след получаването на втората доза. Страните членки обаче все още не са одобрили тази препоръка.