При щурма на намиращите се на беларуска територия мигранти, които се опитаха да пресекат полската граница на 16 ноември, са пострадали 9 полски служители - 7 полицаи, граничарка и един военен, съобщи агенция Укринформ с позоваване на полската полиция, граничната служба на Полша и министерството на отбраната на страната.

Двама от полицаите с приети с травми на главата, причинени от удари с камъни - единият е със счупен череп. Петима техни колеги са с наранявания по ръцете и краката, уточняват от полицията. Раненият военен също е ударен с камък в главата. От камък е пострадала и служителката на граничната служба.

Германия призова всички в ЕС да защитят заедно Полша и външните граници

Германия призова всички в ЕС да защитят заедно Полша и външните граници

Зеехофер: Трябва да разчитаме на цялата демократична световна общност да подкрепи нашите политики

Посочва се, че при щурма на граничния пункт "Брузги-Кузница" мигрантите са хвърляли срещу полските служители камъни, тояги, метални тръби, шумови и сълзотворни гранати.

Според информация на полското министерство на отбраната, сред нападателите е имало и деца.

Граничната служба съобщава, че след неуспешния опит за щурм мигрантите организирано, под контрола на спецслужбите на Беларус, са се върнали в палатковия си лагер, разположен на няколкостотин метра от пропускателния пункт.

В края на миналата седмица беше съобщено, че беларуските военни са заслепявали с лазери и прожектори полските граничари, с цел да могат да разрушат временното заграждение, което Полша издигна, за да спре мигрантския наплив.

Борел: Срещу ЕС се води хибридна война, дори хората се използват като оръжие

Борел: Срещу ЕС се води хибридна война, дори хората се използват като оръжие

Ситуацията с Беларус е типичен пример…

Върховният представител по външната политика на ЕС Жозеп Борел определи ситуацията като хибридна война, в която мигрантите са използвани оръжие срещу страни от общността.

Към момента край полската граница се намират около 3-4 хиляди мигранти, а общо на територията на Беларус се предполага, че броят им може да достига 20 хиляди.

Заради мигрантския натиск от началото на септември на полско-беларуската граница е въведено извънредно положение. Варшава планира да построи до средата на 2022 г. гранична ограда с височина над 5 метра.

Инженери от британската армия помагат на Полша да укрепи границата си, а междувременно руски парашутисти проведоха военно учение близо до границата като демонстрация на подкрепа към Беларус.

Полша обвини Беларус в "държавен тероризъм" заради кризата с мигрантите

Полша обвини Беларус в "държавен тероризъм" заради кризата с мигрантите

Това било "тихото отмъщение" на Лукашенко