Повече от 80% от кубинците гласуваха на провелия се в неделя референдум за нова конституция, която признава правото на частна собственост, но запазва еднопартийната система на островната държава, информира ДПА.

Повече от 7,5 милиона кубинци от имащите право на глас около 8 милиона гласуваха в повече от 25 000 избирателни секции из страната.

В Куба все пак ще има частна собственост

В Куба все пак ще има частна собственост

Конституцията трябва да бъде одобрена на референдум

Снимка 408764

Източник: ЕПА

Според председателя на Националната избирателна комисия Алина Балсейро 81,5% от кубинците са гласували на националното допитване. Балсейро поясни, че една от причините за високата избирателна активност е липсата на дъжд.

Новата конституция се очаква да бъде одобрена, но вероятно с по-малко мнозинство в сравнение с 1976 г.

В Куба гласуват на референдум през февруари за нова конституция

В Куба гласуват на референдум през февруари за нова конституция

През юли Националната асамблея одобри проект на нов основен закон

Кубинците гласуват за нашата конституция, за Латинска Америка и Карибите, но също и за Венецуела, обяви президентът на страната Мигел Диас-Канел.

Проектът на основния закон беше подложен на обсъждане в продължение на три месеца. Това доведе до 760 промени преди парламентът да даде зелена светлина през декември. Текстът признава правото на частна собственост, ролята на пазарите и важността на чуждестранните инвестиции. Въвежда се премиерски пост и се намалява управлението на президента, до момента безсрочно, до само два мандата.

Снимка 408763

Източник: ЕПА

Гей браковете остават извън новата конституция на Куба

Гей браковете остават извън новата конституция на Куба

Въпреки подкрепата на местните власти и обществеността

Крайната версия не включва текст, който би отворил възможността за гей браковете. Конституцията запазва комунизма като държавна идеология и еднопартийна система. Промените ще влязат в сила, ако повечето кубинци са ги подкрепили.

Конституцията от 1976 г. беше одобрена от почти 98% от избирателите. Тя е изменена през 1992 и 2002 г.

Предварителните резултати от референдума ще бъдат оповестени днес. Ако проектът бъде отхвърлен, запазва се конституцията от 1976 г.

Куба има нова конституция

Куба има нова конституция

Частна собственост и президент