Референдум за нова конституция на Куба ще се състои на 24 февруари 2019 г., съобщава местната телевизия, цитирана от ТАСС.

През юли Националната асамблея одобри проект на нов основен закон. От 13 август до 15 ноември документът ще бъде подложен на обществено обсъждане. В обсъжданията могат да участват дистанционно около 1,4 милиона кубинци, които живеят зад граница. След това проектът ще бъде върнат в парламента, а в началото на следващата година ще бъде гласуван на национално допитване.

Куба има нова конституция

Куба има нова конституция

Частна собственост и президент

Датата на референдума съвпада с тази, когато е приета настоящата конституция през 1976 г., а също така и с началото на войната за независимост срещу Испания (1895-1898).

И сега кубинските граждани могат да се запознаят с проекта. Брошура с пълния текст на документа се продава за 1 песо (0,04 долара). Също така го има и в електронен вариант на интернет страницата на парламента.

Куба пуска мобилен интернет

Куба пуска мобилен интернет

Според журналисти в Куба това е радикална промяна

Сред ключовите промени са признаване на частната собственост и отказ от строителство на комунизма, учредяване на постовете президент и премиер, ограничаване заемането на висши държавни длъжности до два мандата по пет години и легализиране на еднополовите бракове. В същото време един от основните принципи - за социалистическия характер на държавата и ръководната роля на Комунистическата партия в обществото - ще остане без промяна.

Комунистическа Куба признава частната собственост и свободния пазар

Комунистическа Куба признава частната собственост и свободния пазар

Това ще залегне в новата конституция на страната