Президентът на Палестина Махмуд Абас се е обърнал към руския си колега Владимир Путин да му помогне да спре САЩ, които планират да преместят посолството си в Йерусалим.

Това заяви палестински официален представител, цитиран от "Франс прес".

Мирната конференция в Париж е измама, опълчи се Нетаняху на Франция

Мирната конференция в Париж е измама, опълчи се Нетаняху на Франция

Оланд обяви, че разговорите в Париж не целят да заменят двустранните преговори

Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон ще премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим, което обаче е в разрез с дългогодишната политика на САЩ. Очаква се Тръмп официално да обяви решението си по време на встъпването в длъжност на 20 януари.

Саеб Ерекат изтъкна, че е предал съобщение от Абас на Путин по време на среща с руския външен министър Сергей Лавров в Москва.

"В писмото се моли президентът Путин да направи каквото може за информация, която имаме, че новоизбраният президент Доналд Тръмп ще премести посолството в Йерусалим, което за нас е червена линия и опасност", изтъкна Ерекат.

Палестина разглежда Източен Йерусалим като столица на бъдещата им държава, докато Израел твърди, че целият град е столица на еврейската държава.

Статутът на града е един от най-спорните въпроси в дългогодишния израелско-палестински конфликт.

Израел окупира Западния бряг и Източен Йерусалим през 1967 година.

Междувременно АП съобщава, че със силно послание към Израел и новата администрация на САЩ десетки страни се очаква в неделя да повторят опозицията си срещу заселническата политика на Тел Авив на Западния бряг.

На международна конференция за израелско-палестинския конфликт в Париж около 70 държави също ще призоват за създаване на палестинска държава като "единствен начин" за мир в региона.

Конференцията ще бъде последният шанс за администрацията на Обама да изрази позицията си за региона.

Според проектодекларация конференцията ще призове Израел и палестинците "официално да препотвърдят ангажимента си за решението за две държави". Също държавите ще потвърдят, че международната общност "няма да признае" промените след 1967 година без споразумение между двете страни.

Израел обяви, че няма да участва на конференцията.