Премиерът на Япония Шиндзо Абе приветства резултатите от изборите в страната, които показват, че коалиционният му блок си осигурява мнозинство в горната камара на законодателния орган. Според Абе резултатите му дават мандат за прокарване на политиките на правителството, информира АП.

"Вярвам, че народът избра политическа стабилност, призова ни да прокарваме нашите политики и да водим дипломация за защита на националните интереси на Япония", подчерта Абе.

Управляващите в Япония печелят изборите за горната камара на парламента

Управляващите в Япония печелят изборите за горната камара на парламента

Имат все още шанс за две трети мнозинство, за да могат да променят пацифистката конституция

Той се надяваше да спечели достатъчно места, което да му позволи да промени пацифистката конституция преди изтичането на мандата му през 2021 г., въпреки че избирателите предимно са заинтересовани от пазара на труда и икономиката. Абе потвърди, че няма да търси нов мандат.

По време на организираната пресконференция Абе също призова за дебат за изменение на конституцията. По думите му резултатът от изборите показва, че гласоподавателите искат точно това.

Водената от Либералдемократическата партия коалиция на министър-председателя печели солидно мнозинство, но не и "супермнозинство" от 2/3, необходимо за прокарване на промени в основния закон.

Абе иска да се измени Член 9 от основния закон за допълнително легитимиране на въоръжените сили, но общественото мнение е разделено. Той се очаква да се опита да получи подкрепата на втората най-голяма опозиционна партия - Демократическата партия за народа.

Слаба активност на вота в Япония

Слаба активност на вота в Япония

Премиерът Шиндзо Абе може да спечели нов мандат

"Решението на народа е, че трябва да се проведе дебат. Искам да се проведе сериозен дебат, който преминава границите на управляващи срещу опозиционни партии", отбеляза японският лидер.

Абе ще влезе в историята на страната като най-дълго служилия премиер, ако остане на поста до ноември.

Японски медии съобщават, че управляващият блок няма да успее да получи 2/3 мнозинство в горната камара. Блокът получава 69 от 124 места, за които се проведоха избори в 245-местната горна камара, които заедно с местата, които не бяха обект на изборите, им гарантират мнозинство.