Афганистан се нуждае от подновена дългосрочна военна и политическа подкрепа на международната общност за борба с групировките, заплашващи стабилността на целия регион. Това подчерта един от лидерите на страната на посещение в Лондон, цитиран от "Индипендънт".

Премиерът Абдула Абдула се обърна към западните държави, сред които и Великобритания, като призова да подготвят планове за изпращане на допълнителни сили в страната си.

Този план идва след като американският президент Доналд Тръмп неотдавна призова НАТО да помогне на американската мисия там.

Абдула ще се срещне в четвъртък с британския премиер Тереза ​​Май и с външния секретар Борис Джонсън.

Той похвали приноса на Великобритания от падането на талибанския режим през 2001 г. "не само в отбраната, но и при формирането на гражданското общество и обществените институции. Това е държава, която стоеше до нас и направи големи жертви. "

За последвалите 12 години, той добави: "Дали великите жертви на британските сили са направени напразно? Не мисля така: те помогнаха да се предотврати нахлуването на целия регион в хаос."

Новите стратегии, въведени от афганистанското правителство със западната помощ включват разширяване на военновъздушните сили, удвояване на размера на Специалните сили и създаване на Териториална армия от местните общности.

Британските военни структури SAS и SBS - специални военноморски сили - са действали в страната след оттеглянето на международните сили, водени от САЩ в края на 2013 г., докато Обединено кралство играе значителна роля по време на британското развръщане в Хелманд.