Хората, евакуирани от Афганистан, когато талибаните се завърнаха на власт миналата година, проведоха протест в сряда в Албания заради неуспеха да ускори преместването им в Съединените щати, съобщава АП.

Малка група семейства в Шенджин, град, разположен на 70 километра северозападно от столицата на Албания, Тирана, призова САЩ да ускори процеса на трансфера им. Някои жени и деца държаха плакати: "Ние сме забравени".

Около 2400 афганистанци са евакуирани в Албания през август и септември 2021 г. и са получили временно убежище в Шенджин и друг курортен град, Дуръс.

Албания временно приема афганистански бежанци по искане на САЩ

Албания временно приема афганистански бежанци по искане на САЩ

Администрацията на Байдън е говорила и с Косово

Съединените щати и неправителствените организации предоставиха финансова подкрепа за настаняването им.

Албанското правителство заяви по това време, че ще приюти хиляди афганистанци поне година, преди да се преместят в Съединените щати за окончателно уреждане. Съвсем наскоро правителството обеща да останат повече от година, ако американските им визи се забавят.

Външното министерство казва, че 900 от евакуираните остават в Албания. Тези, които вече не са в европейската държава, отидоха в САЩ и Канада.

Бледар Шима, мениджър на курорт в Шенджин, който приютява 350 афганистанци, заяви, че не е плащано от шест месеца. Шима призова албанското правителство да се намеси.

Косово след Албания също временно приема бежанци от Афганистан

Косово след Албания също временно приема бежанци от Афганистан

Повече от месец косовските власти са в координация със "САЩ, нашият незаменим съюзник"