Агенция „Франс прес” (АФП) обяви, че ще отвори бюро в Пхенян, ставайки едва втората световна осведомителна агенция, която установява постоянно присъствие в столицата на Северна Корея.

АФП са подписали споразумение с официозната Корейска централна новинарска агенция (KCNA) в Париж, което ще позволи на АФП да открие офис в страната, където само няколко чуждестранни медии поддържат постоянни кореспондентски бюра.

Създаването на бюро на АФП в Пхенян в близкото бъдеще ще подпомогне разширяването на международната мрежа на агенцията”, казва главният изпълнителен директор и председател на АФП Еманюел Хоог и допълва: „АФП трябва да присъства във всички краища на света, за да изпълни мисията си за съобщаване на новини възможно най-пълноценно, особено чрез посредничеството на снимкови и видео изображения.”

Бюрото на АФП в Пхенян, което ще предоставя фото, видео, също и текстови новини, ще заработи до средата на 2016 г.

Офисът ще се състои от два постоянни севернокорейски екипа, които ще работят под надзора на регионалното управление на АФП и ще работят в тясно сътрудничество с екип от чуждестранни кореспонденти на агенцията, които ще бъдат селектирани, за да осъществяват редовни пътувания до североизточната азиатска държава.

АФП ще се присъедини към шепа други чуждестранни медии, които имат офиси в Пхенян, включително американската „Асошиейтед прес”, японската „Киодо” и китайската „Синхуа”.

АФП, една от трите основни световни информационни агенции, която е създадена през 1835 г., поддържа повече от 200 бюра в около 150 държави по света.