Африка спешно се нуждае от 20 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca, за да осигури втора игла на всеки, който е бил ваксиниран с препарата в рамките на препоръчителния период от 8 до 12 седмици. Това обяви Световната здравна организация, съобщава ДПА.

Целта е до септември да бъдат ваксинирани 10% от населението на континента.

Данните на СЗО показват, че до Африка са достигнали 28 милиона дози от различни производители. Това е по-малко от две дози на 100 души.

Същевременно в световен мащаб са приложени 1,5 милиарда дози ваксини срещу коронавирус.

Целта на международната общност - 40% ваксинирани африканци

Целта на международната общност - 40% ваксинирани африканци

Макрон поиска ваксини без патент

"Африка се нуждае от ваксини сега. Всяка пауза в нашите ваксинационни кампании ще доведе до загуба на животи и на надежди", заяви регионалният директор на СЗО за Африка Матшидисо Моети.

По нейни думи е рано да се каже дали Африка е на прага на трета вълна на заразата.

"Ние обаче знаем, че случаите се увеличават и часовникът тиктака, така че призоваваме страните, които са ваксинирали своите високорискови групи, да ускорят споделянето на ваксините, за да защитят най-уязвимите хора", посочи тя.

И Южна Африка се отказа от ваксината на AstraZeneca

И Южна Африка се отказа от ваксината на AstraZeneca

Не била ефективна при предотвратяване на лека до умерена форма на заболяването

Франция е първата страна, предоставила дози от доставените й ваксини. По данни на СЗО тя е дарила над 31 000 дози на Мавритания и е поела ангажимент да предостави още половин милион дози на шест африкански държави през следващите седмици.

Страните членки от Европейския съюз се споразумяха да осигурят повече от 100 милиона дози ваксини на страни с ниски доходи до края на 2021 г. Съединените щати също се съгласиха да предоставят 80 милиона дози на страни с ниски доходи.