Вътрешният министър на Албания Фатмир Джафай подаде оставка, докато балканската страна се опитва да се справи с ширещата се корупция и наркотрафик, информира АП.

Премиерът Еди Рама написа в "Туитър", че е приел оставката на Фатмир Джафай.

Министърът подава оставка след голяма операция срещу престъпна организация. Задържани са повече от дузина заподозрени, включително двама бивши депутати от управляващата Социалистическа партия.

Джафай написа на профила на вътрешното министерство във "Фейсбук", че желае да подаде оставка.

Рама номинира Сандер Леши, бивш военен представител, който служи като съветник на министър-председателя в областта на сигурността. Премиерът добави, че Леши ще донесе "нова положителна енергия" на новия пост. Номинацията трябва да бъде одобрена от парламента и президента.

Опозиционната Демократическа партия приветства оставката на Джафай като "важна стъпка в нашата борба за прочистване на политиката от престъпления". Опозицията обвинява вече бившия министър, че подкрепя престъпните дейности на брат си Агрон Джафай, който през 2002 г. беше осъден на 7,5 години затвор в Италия за контрабанда на наркотици. Фатмир Джафай категорично отрича. През април Агрон Джафай се предаде на италианските власти, за да излежи присъдата си.

Предшественикът на Джафай, Саимир Тахири, е разследван за корупция и участие в мрежа за наркотрафик.