Бившият премиер на Франция Ален Жупе изключи евентуално участие на президентските избори като алтернатива на десния кандидат Франсоа Фийон, чиято кампания е в хаос заради скандал около семейството му, съобщава "Франс прес".

Фийон: Никой не може да ме извади от изборите

Фийон: Никой не може да ме извади от изборите

Oбвиненият в корупция Фийон да се откаже от надпреварата

Семейството на Фийон е разследвано за фиктивни назначения. Разследването беше предшествано от множество информации, че Фийон е уредил съпругата и децата си да получават заплащане за работа, която в действителност не са изпълнявали.

Снимка 281881

Източник: ЕПА

Френското издание "Canard Enchaine" писа, че след 2000 г. Фийон като депутат фиктивно е назначил съпругата си Пенелоп за своя сътрудничка, за което тя е получила стотици хиляди евро.

71% от французите искат Фийон да се откаже от изборите

71% от французите искат Фийон да се откаже от изборите

След скандала, в който бе забъркан

Версията на семейството е, че тя действително е работила на такава длъжност.

Следователите проучват и изплащането на сума от над 80 хиляди евро на децата на Фийон - Мари и Шарлем.

На пресконференция в родния си град Бордо Жупе заяви, че предизборната кампания се провежда при "объркани" условия, но "аз съм категоричен, че до последно няма да бъда кандидат за президент на републиката".

Шефът на щаба на Фийон напусна поста си

Шефът на щаба на Фийон напусна поста си

Съветвал го е да прекрати кампанията си...

Той също разкритикува Фийон, че е "изпаднал в безизходица", след като не се е съобразил с правосъдната система и с критиките на медиите.

Фийон ще се опита да остане в битката, докато бившият държавен глава Никола Саркози продължава да му оказва натиск преди кризисна среща на дясната партия на "Републиканците".

63-годишният Фийон беше фаворит за Елисейския дворец преди да се разрази скандала със заеманите от негови роднини фиктивни длъжности.

Жупе е готов да бъде кандидат на френските консерватори, ако Фийон се откаже

Жупе е готов да бъде кандидат на френските консерватори, ако Фийон се откаже

На президентския вот...

Саркози поиска среща с Фийон и Жупе, за да "намерят достоен и надежден начин за излизане от тази ситуация, която не може да продължава и която създава сериозни проблеми на френския народ".

Вчера Фийон обяви, че няма да се оттегля от кампанията и президентските избори, насрочени за края на април и началото на май.