Мнозинството американци се опасяват, че отношенията на САЩ с Русия и Китай ще се влошат още повече през следващата една година. Въпреки че има признаци на дипломатически напредък с Ким Чен-ун за ядрените оръжия, близо половината от гражданите на САЩ са на същото мнение за КНДР.

Ново социологическо проучване на Associated Press-NORC показва обществените нагласи към посоката на САЩ в отношенията си с ключовите стратегически съперници 15 месеца след поемането на властта от президента Доналд Тръмп.

"Тръмп отвори цяла кофа с червеи, той го направи с твърде много държави наведнъж", каза 70-годишният Джон Паркър от Флорида и предупреди, че президентът се опитва да създаде проблеми на американците.

Сондажът разкрива, че американците са най-песимистично настроени за отношенията с Русия: 56% от тях мислят, че ситуацията ще стане още по-лоша през следващата година, докато 13 на сто споделят, че ще се подобри. 40% от републиканците смятат, че нещата ще станат по-зле, а 20% са на мнение, че ще се подобрят, докато 40 на сто очакват да се запазят на същото ниво.

По отношение на Китай 48 на сто от респондентите очакват влошаване на отношенията през следващата година, а 17% споделят, че очакват нещата да се подобрят.

Въпреки че САЩ и Северна Корея организират среща между лидерите на двете страни, 47% от американците не са оптимисти за отношенията с КНДР. 20% от американците пък вярват, че връзките между двете държави ще се подобрят.

Извън външната политика 40% от американците като цяло одобряват работата на Тръмп като президент. 59% пък не са доволни от това, което върши държавният им глава.

Цялостно американците са песимисти за развитието на страната. 60 на сто смятат, че САЩ се движат в грешната посока.

В проучването, проведено от 11 до 16 април, са участвали 1 140 души.