Ударите над Дамаск защитават авторитета на Доналд Тръмп, който така или иначе каза, че ще нанесат удари. Може би му дават известни аргументи при предстоящото разследване дали наистина не е креатура на Путин.
Това коментира в ефира на Нова ТВ журналистът Георги Коритаров. Според него липсва стратегически дипломатически проект как да се реши кризата не само в Сирия, а в Близкия изток. "Не се задават никакви признаци, че се подготвя такъв проект", коментира той.

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Обновена

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Заради химическата атака по-рано този месец

Припомняме, от 3:42 часа българско време до 5:10 часа рано тази сутрин самолети и кораби на САЩ, както и ВВС на Великобритания и Франция нанесоха ракетен удар по три обекта в Сирия. Повод за атаката е обгазяването от 7 април в сирийския град Дума.

Журналистът Валери Тодоров, дългогодишен кореспондент в Русия коментира ситуацията с думите: "Ако приемем, че това е политически театър, историята прилича на теорията на Константин Станиславски -" ако има окачена пушка на стената, тя трябва да гръмне".

Тази операция спасява престижа на Доналд Тръмп, който казва, че ние ще ударим, той трябва да подсили авторитета си, първо да опровергае съмненията, че е избран с руска намеса, второ да покаже твърдост, трето да срази опонентите си вътре в САЩ. Това е една технология, която напоследък се използва доста активно, която бих нарекъл рискова игра, тъй като тя засяга все по-голям периметър от международната сигурност и все по-голям брой страни.

Създават се зони на несигурност, ако говорим конкретно за тази операция. "Аз не съм убеден, че този удар ще е единственият, не съм убеден, че целта не е свалянето на Башар Асад. Очевидно, че идеята на Турция, Иран и Русия да започне процес на политическо стабилизиране с Асад - не се харесва на САЩ, не се харесва и в Лондон и във Франция", коментира Тодоров.

Ударите са нанесени с по-широка военна поддръжка. Извършва се сложна координация от различни бази, със съдействието на повече страни. Вижда се, че не са засегнати цели, с които биха могли да бъдат дадени жертви от страна на Русия или пък да бъдат засегнати цели, които биха раздразнили силно Иран. Въвличането на тези две страни биха довели до крайно опасна ескалация.

Алекс Алексиев не очаква кризата в Сирия да бъде преодоляна

Алекс Алексиев не очаква кризата в Сирия да бъде преодоляна

Решено е, че ще има атака от САЩ, най-малко от Франция и Англия, смята анализаторът

Аз мисля, че Русия ще задържи, ще има пауза, не вярвам да се тръгне към рязко военно противопоставяне на този етап, но руска реакция ще има, заяви дългогодишният кореспондент в Русия.

Валери Тодоров изтъкна още, че тази операция окончателно ликвидира ролята на Съвета за сигурност на ООН. По думите му САЩ поемат моралната и политическата отговорност.

Не се очаква бежанска вълна след ударите в Сирия

Не се очаква бежанска вълна след ударите в Сирия

Според Каракачанов Русия е имала информация