Анегрет Крамп-Каренбауер е новият лидер на Християндемократическия съюз на Германия, съобщават световни агенции. 

На балотажа Каренбауер получи 517 гласа, а Фридрих Мерц - 482.

Снимка 394042

Източник: ЕПА

На първия тур Анегрет Крамп-Каренбауер излезе начело, след като получи 450 гласа. Втори беше Фридрих Мерц с 392 гласа, а трети здравният министър Йенс Шпан със 157 гласа.

Шпан отпадна на първия тур.

Християндемократите в Германия избират наследник на Меркел

Християндемократите в Германия избират наследник на Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер с най-големи шансове

Снимка 394032

Източник: ЕПА

1001 делегати гласуваха на партиен конгрес в Хамбург. Сега Каренбауер има огромни шансове да стане канцлер на Германия след оттеглянето на Меркел през 2021 г.

Германският канцлер Ангела Меркел защити крайъгълните "християнски, демократични" ценности на партията си в последната си реч като лидер на ХДС.

Меркел беше лидер на ХДС в продължение на 18 г. 

Кандидатите за наследници на Меркел

Кандидатите за наследници на Меркел

Анегрет Крамп-Каренбауер, Йенс Шпан и Фридрих Мерц

Снимка 394039

Източник: ЕПА

През февруари Меркел реши да подкрепи 56-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер на поста генерален секретар.

Наричана "Мини-Меркел" от германските медии заради трезвия си политически стил, Анегрет Крамп-Каренбауер беше премиер на малката провинция Саарланд на френската граница от 2011 до 2018 г.

Тя е католик и със западногермански корени, докато Меркел е протестант и с източногермански корени. Анегрет Крамп-Каренбауер е консервативна в социалната сфера и е против гей браковете. Тя е силен поддръжник на задължителна минимална надница на работниците и на правата на работниците.

Снимка 394043

Източник: ЕПА

В опит да се дистанцира от Меркел и от нейния стил на управление, Крамп-Каренбауер заяви, че ХДС ще трябва да си възвърне страстта, ако иска да привлече по-млади избиратели. Наричана понякога AKK, тя е дъщеря на учител на деца със специални нужди. Омъжена е за минен инженер. Има три деца.