Вчера германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма да се кандидатира за пореден мандат като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) на конгреса през декември. 64-годишната също изключи да се бори за пети мандат като канцлер през 2021 г.

Дяволиите на Ангела Меркел

Дяволиите на Ангела Меркел

Успоредно на грешките, неоспорими са и достойнствата на Ангела Меркел. Основно - тя бе превдивим и умерен лидер. Проблемът обаче бе този, че времената вече не бяха такива, пише Мартин Табаков

Няколко политици от консервативната партия обявиха, че ще се борят за мястото на Меркел.

"Ройтерс" представя някои факти за кандидатите, които могат да заменят дългогодишния канцлер:

"Мини-Меркел"

56-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер вероятно има най-големи шансове да стане лидер на ХДС, след като през февруари Меркел реши да я подкрепи за поста генерал секретар на партията - ход, разглеждан като план Каренбауер да замени Ангела Меркел.

Наричана "Мини-Меркел" от германските медии заради трезвия си политически стил, Анегрет Крамп-Каренбауер беше премиер на малката провинция Саарланд на френската граница от 2011 до 2018 г.

Меркел потвърди: Оттеглям се от политиката след 2021 г.
Обновена

Меркел потвърди: Оттеглям се от политиката след 2021 г.

Винаги съм искала да напусна политическите постове с достойнство

Тя е католик и със западногермански корени, докато Меркел е протестант и с източногермански корени. Анегрет Крамп-Каренбауер е консервативна в социалната сфера и е против гей браковете. Тя е силен поддръжник на задължителна минимална надница на работниците и на правата на работниците.

В опит да се дистанцира от Меркел и от нейния стил на управление, Крамп-Каренбауер заяви, че ХДС ще трябва да си възвърне страстта, ако иска да привлече по-млади избиратели. Наричана понякога AKK, тя е дъщеря на учител на деца със специални нужди. Омъжена е за минен инженер. Има три деца.

Меркел се оттегля от политиката след 2021 г.?

Меркел се оттегля от политиката след 2021 г.?

Меркел вероятно няма да се кандидатира за канцлер на следващите избори в държавата

Критикът

38-годишният Йенс Шпан е един от най-отявлените критици на Меркел в ХДС от решението й през 2015 г. да пусне в Германия повече от 1 милион бежанци. Той се представя като политик от провинциална Северозападна Германия, който е скептичен към градските либерали и глобалисткия елит. За да го обуздае, тази година Меркел го назначи за здравен министър - тежък пост, който е свързан с много работа и по-малко заглавия в пресата.

Член на долната камара на парламента от 2002 г., от години Шпан е приветстван като изгряваща звезда от високопоставени консерватори като Волфганг Шойбле. Но антиимигрантската му риторика в разгара на бежанската криза му коства подкрепа сред съюзниците на Меркел. Публичното му приятелство с Ричард Гренел, посланик на САЩ в Берлин, също го отчужди от някои консерватори, които не харесват политическия стил на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Меркел напуска лидерския пост на  християндемократите след 18 г. управление
Обновена

Меркел напуска лидерския пост на християндемократите след 18 г. управление

Фридрих Мерц ще се кандидатира за поста

Шпан също е католик, но въпреки опозицията на църквата по отношение на гей партньорствата, той е омъжен за Даниел Функе, журналист от списание Bunte.

Аутсайдерът

62-годишният Фридрих Мерц е първият, който обяви, че ще се бори за поста на Меркел, след като в понеделник се появи информацията, че канцлерът се оттегля. Мерц потвърди плановете си днес.

Мерц, член на консервативното крило на ХДС, излезе с идеята за "Leitkultur" или "водещата култура", според която той призовава имигрантите от мюсюлманските държави да бъдат асимилирани и да приемат германските ценности и традиции. Мерц е сред много мъже от консервативната партия, които губят влиянието си за сметка на Меркел. През 2002 г. тя го замени на поста лидер на парламентарната група на ХДС, за да си проправи пътя към канцлерския пост през 2005 г.

Завършил право и бивш член на Европейския парламент, Мерц беше депутат в германския парламент от 1994 до 2009 г. В момента заема редица позиции в борда на няколко компании, включително той е председател на германския клон на американския фонд BlackRock. Той е женен за съдия. Има три деца.