От края на февруари в Англия може да отпадне законовото задължение заразените с COVID-19 да се самоизолират. Това съобщи пред Камарата на общините премиерът Борис Джонсън, цитиран от "Ройтерс".

Той поясни, че ако се запазят настоящите окуражаващи тенденции в данните, последните COVID ограничения в страната могат да отпаднат месец по-рано.

Джонсън обяви, че възнамерява да представи правителствената стратегия за живот с коронавирус след края на междусрочната ваканция на 21 февруари.

През януари британският премиер съобщи, че законовото изискване хората да се самоизолират, когато са заразени с коронавирус, ще отпадне на 24 март, когато изтича срокът на действие на разпоредбите.

Англия разхлабва противоепидемичните мерки

Англия разхлабва противоепидемичните мерки

Премахва се носенето на маска на обществени места

По-голямата част от COVID ограниченията, включително задължителното носене на маски, бяха отменени в Англия на 27 януари, след като правителството обяви, че поставянето на бустерна доза успешно е намалило тежкото протичане на болестта и хоспитализациите.

По данни на Националната статистическа служба обаче процентът на заразените в Англия остава висок - през последната седмица на януари един на всеки 20 души е бил с COVID-19.

Решението за предсрочно прекратяване на задължителната самоизолация идва в момент, запазването на премиерския пост е под въпрос за Джонсън заради скандала с партитата, които се проведоха на "Даунинг стрийт" и в правителствените сгради, докато страната беше под пълен локдаун.

Отменят строгите противоепидемични правила в Англия

Отменят строгите противоепидемични правила в Англия

Носенето на маска вече няма да е задължително