Анкара ще настоява Москва да обясни поредното нарушаване на турското въздушно пространство от руски самолет пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от световни агенции.

Турция съобщи в събота, че руски изтребител-бомбардировач Су-34 е нарушил въздушното пространство на страната. Според Анкара самолетът е бил предупреден от турските ВВС.

Турция отново обвини Русия в нарушаване на въздушното пространство

Турция отново обвини Русия в нарушаване на въздушното пространство

Руски военни самолети Су-34 са нарушили турското въздушно пространство в 11:46 часа местно време в петък

Руското външно министерство окачестви твърденията като „чиста пропаганда”.

Нашите инструкции към външното министерство са да поискат от Русия да обясни това нарушаване пред генералния секретар на НАТО”, изтъкна Давутоглу пред журналисти, цитиран от турския вестник „Хюриет”.

Той добави, че Турция приветства подкрепата на НАТО в ситуацията и подчерта, че всяко „нарушаване на турското въздушно пространство е нарушаване на пространството на НАТО”.

В събота Столтенберг обяви, че Алиансът е солидарен с Турция и призова Москва да не допуска подобни нарушения отново.

Отношенията между Русия и Турция се обтегнаха рязко, след като турски изтребител свали руски бомбардировач Су-24 на сирийско-турската граница на 24 ноември. Анкара и Вашингтон твърдят, че руският боен самолет е бил в турското въздушно пространство за няколко секунди. Москва заявява, че самолетът не е пресичал турската граница.

Междувременно заместник-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов обяви, че турските изявления за ново нарушаване на въздушното пространство няма да засегнат международните разговори за Сирия, които ще се проведат в Мюнхен на 11 февруари 2016 година.

„Не мисля”, изтъкна Гатилов, цитиран от РИА „Новости”, след като беше запитан дали ще засегнат заплануваните международни преговори за Сирия, в които ще участва групата „Приятели на Сирия”.

В същото време стана ясно, че руски представители ще проведат наблюдателен полет над територията на Турция в рамките на Договора за открито небе, обяви високопоставен руски представител от военното министерство на страната.

Като част от изпълнението на международния Договор за открито небе руска група от инспектори планира провеждане на наблюдателен полет със самолет АН-30Б над територията на Турция с максимален обсег 1900 километра, каза началникът на Центъра за намаляване на ядрената опасност Сергей Рижков.

Инспекцията ще бъде извършена в периода 1-5 февруари 2016 година от летището Ерзурум, добави той.

Това ще е първият наблюдателен полет на Русия над страни от договора през 2016 година, уточнява ТАСС.

Под договора са се подписали 34 държави през 1992 година. Влиза в сила през 2002 година. Полети се провеждат над Русия, САЩ, Канада и европейски държави.