Апелативен съд в САЩ разпита страните по случая с указа на президента Доналд Тръмп дали забраната е дискриминираща към мюсюлманите, съобщават БиБиСи и "Гардиън".

Припомняме, апелативен съд в САЩ временно отхвърли искането на правосъдното министерство за възстановяване изпълнението на указа на президента Доналд Тръмп за забрана допускането на бежанци и граждани на 7 държави на територията на САЩ. Жалбата на правосъдното министерство беше отхвърлена от Девети окръжен федерален апелативен съд в Сан Франциско.

Апелативният съд поиска от щата Вашингтон и администрацията на държавния глава да внесат повече аргументи.

Обжалването на правосъдното министерство беше във връзка със съдебно решение от миналата седмица. Федералният окръжен съд (решението беше взето от съдия Джеймс Робарт) в Сиатъл спря временно прилагането на указа на президента Доналд Тръмп за затягане на имиграционното законодателство.

Указът на Тръмп касае граждани на Либия, Иран, Ирак, Йемен, Сирия, Сомалия и Судан, както и всички бежанци. Според указа гражданите на посочените държави няма да имат достъп до САЩ за период от 90 дни; 120 дни за всички бежанци и неограничен срок за сирийски граждани.

Изслушването в съда в Сан Франциско продължи един час. Тримата съдии обявиха, че ще се опитат да излязат с окончателно решение съвсем скоро. Вероятно случаят ще отиде на последна инстанция - Върховният съд на САЩ.

Съдия Ричард Клифтън попита дали не би било дискриминация, ако указът засегне 15% от мюсюлманите по света.

Правосъдното министерство призова съдиите да възстановят заповедта за забрана.

Адвокатът на правителството заяви, че Конгресът е предоставил власт на държавния глава да контролира хората, които влизат в САЩ.

След като съдиите поискаха доказателства дали въпросните 7 държави представляват риск, адвокатът поясни, че редица сомалийци в САЩ са били свързани с групировката "Аш Шабаб".

След това адвокат, който представлява щата Вашингтон, отбеляза пред съда, че блокирането на указа не вреди на американското правителство. Представителят добави, че забраната засяга хиляди жители на щата, включително и студенти, които са били при роднините си.

Правосъдното министерство излезе с документ от 15 страници в понеделник вечерта, в който подчертава, че указът е "неутрален по отношение на религията".

Но адвокатът, представляващ щата Вашингтон, се позова на коментари на Тръмп за забрана допускането на мюсюлмани в САЩ по време на предизборната кампания. Той цитира думи на един от съветниците на президента Руди Джулиани, който обявил, че ще потърсят начин законно да се забрани на мюсюлмани да работят в САЩ.

Защитникът на правосъдното министерство каза от своя страна, че забраната покрива само 7 държави и че те са посочени от администрацията на Барак Обама и Конгреса като държави, на които трябва да се наложат визови ограничения заради заплаха от тероризъм.

Според адвоката на правителството забраната е "временна пауза" за граждани на държави, които "представляват специален риск". Адвокатът добави, че държавите са "развъдник на терористи". 

Изслушването беше проведено по телефона. В края на изслушването страните обсъдиха дали забраната е противоконституционна.