18 пъти е по-високо нивото на радиоактивния елемент полоний в останките на бившия палестински лидер Ясер Арафат, съобщава в. „Индипендънт"

Подозренията, че той е бил отровен, се засилиха, след като швейцарски учени провели изследвания на тъкани от тялото на лидера, както и на негови лични вещи през 2012 г. Те заявиха, че са 83% сигурни, че палестинският лидер е бил отровен и подозират, че именно полоният е причината за смъртта му.

Открихме „димящото дуло", причинило смъртта. Нивото на полоний в останките на Ясер Арафат е около 900 милибекерела, което е между 18 и 36 пъти повече от нормалното, в зависимост от литературата", заяви британският учен и детектив Дейв Барклай.

След като Ал Джазира публикува пълният доклад на швейцарските учени, израелските власти бяха принудени да отговорят на някои въпроси.

„Никога не сме взимали решение да му навредим физически”, това заяви енергийният министър от 2004 г. Силван Шалом,  в радио интервю.

„Ако наистина е имало нападение срещу него, със сигурност не е дошло от Израел, а по-скоро от вътре, от някой който е имал интерес да го направи”, добави бившият министър.