Две от изпълнителките на протестната руска пънк група Pussy Riot са били арестувани, съобщава dailystar.

Двете изпълнителки на феминистката пънк група са били задържани, след като организирали протест пред затвора в Якутия, Сибир, където украинския режисьор Олег Сенцов изтърпява присъдата си.

Припомняме, през август 2015 година руският военен съд осъди на 20 години затвор украинския режисьор Олег Сенцов по обвинение в тероризъм. Сенцов беше признат за виновен, че е оглавявал терористична организация, извършила нападения в Крим.

Руски съд постанови 20 г. затвор за украинския режисьор Олег Сенцов за тероризъм

Руски съд постанови 20 г. затвор за украинския режисьор Олег Сенцов за тероризъм

Оглавявал активисти, свързани с "Десен сектор"

На протеста двете изпълнителки от Pussy Riot закачили на близкия мост банер, на който било написано "Свободен Сенцов!".

По-рано днес едната изпълнителка Мария Альохина е качила пост в Twitter, според който тя и Олга Борисова са били арестувани. По-късно сайтът "Mediazona" пуснал и видеоматериал, на който се вижда как Альохина и Борисова се возят в полицейска кола към полицейското управление.

Групата Pussy Riot стана известна през 2012 година с дръзките си изпълнения, насочени главно срещу президента Владимир Путин и управляващия елит в Русия. Тогава изпълнителките бяха задържани вследствие на импровизирана проява в московския храм Христос Спасител, където те изпълниха песента "Holly Shit" в знак на протест срещу категоричната подкрепа на Руската православна църква към президента Путин.

Pussy Riot вече са на свобода

Pussy Riot вече са на свобода

Преди дни беше освободен и бившият петролен магнат

Трима от членовете на групата бяха осъдени за "хулиганство, мотивирано от религиозна омраза". Мария Альохина и Надежда Толоконникова бяха осъдени на по 2 години затвор. В края на 2013 години двете жени бяха пуснати на свобода.

В началото на 2014 година Надежда Толоконникова и Мария Альохина отново бяха задържани. Двете бяха арестувани в Сочи по подозрения за кражба.

Pussy Riot нападнаха Тръмп с провокативен видеоклип

Pussy Riot нападнаха Тръмп с провокативен видеоклип

Видеоклипът е озаглавен "Да направим Америка отново велика"

В края на месец октомври миналата година групата пусна нов провокативен клип, насочен към тогава кандидат-президента на САЩ Доналд Тръмп. Женската руска пънк група атакуваха Тръмп с видеоклип, в който описваше в какво ще се превърнат САЩ, ако той спечели изборите.