50-годишна жена е арестувана в Бризбейн във връзка с шевните игли в плодове в Австралия, съобщава БиБиСи. 

Полицията съобщава, че арестът е "след сложно ... и обширно разследване". Жената се очаква да бъде обвинена в неделя вечер. Проведено е национално разследване, след като шокирани купувачи за първи път съобщиха за иглите през септември. Получени са над 100 съобщения за игли, открити в ягоди.

Земеделските стопани бяха принудени да изхвърлят тонове плодове, а супермаркетите извадиха плодовете от продажба. Първите случаи са от Куинсланд, където човек бе приет в болница със стомашни болки, след като е ял ягоди.

Паниката с австралийските ягоди се разпространи и до Нова Зеландия

Паниката с австралийските ягоди се разпространи и до Нова Зеландия

От веригата Countdown обявиха, че марка австралийски ягоди е изтеглена от рафтовете след откриването на игли

Страхът обзе всеки австралийски град, а по-късно и Нова Зеландия, повишавайки обществената тревога. В отговор, австралийското правителство повиши максималния срок за лишаване от свобода от 10 до 15 години.

Министър-председателят Скот Морисън определи поставянето на шевни игли в ягодите с "тероризъм":  "Не е смешно, излагате на риск препитанието на трудолюбивите австралийци и плашите децата".

В Куинсланд, където производството на ягоди е на стойност 160 млн. долара годишно, местното правителство обеща 1 млн. долара за подкрепа на засегнатите земеделски стопани.

За информация, която води до арестуването и осъждането на извършителите, бе предложена награда от 100 000 долара.

Австралия настръхна от шевни игли в ягоди

Австралия настръхна от шевни игли в ягоди

Мъж е в болница, след като изял ягода, в която имало игла