Паниката с австралийските ягоди се разпространи и до Нова Зеландия, след като верига хранителни магазини обяви, че са открити игли в кутия с плодовете, които са доставени от съседната страна, информира АФП.

Саботажът с иглите в ягодите е сравним с тероризъм, обяви премиерът на Австралия

Саботажът с иглите в ягодите е сравним с тероризъм, обяви премиерът на Австралия

Морисън поиска промяна в законодателството за налагане на наказания до 15 г.

От веригата Countdown обявиха, че марка австралийски ягоди е изтеглена от рафтовете след откриването на игли в кутия с ягоди, продадена в магазин в Окланд.

"Много сериозно гледаме на безопасността на храните", отбелязаха в съобщение от веригата, допълвайки, че сътрудничат на властите при разследването на инцидентите с открити игли в ягоди в Австралия през последните седмици.

Австралия настръхна от шевни игли в ягоди

Австралия настръхна от шевни игли в ягоди

Мъж е в болница, след като изял ягода, в която имало игла

Допълва се, че клиентите могат да върнат ягодите и ще бъдат напълно компенсирани. Countdown съветва клиентите си да режат австралийските ягоди преди да ги консумират.

В съобщението не се говори за пострадали в Нова Зеландия.

През септември потребител се оплака, че е открил тънка игла в кутия с ягоди. В Австралия са регистрирани повече от 100 случая с открити игли и топлийки в ягоди.

През миналата седмица австралийското правителство предложи максималната присъда за подобен саботаж да бъде увеличена от 10 на 15 г.