Армения и Азербайджан са се договорили за хуманитарно примирие в зоната на конфликта в Нагорни Карабах от 00:00 часа на 18 октомври. Това се посочва в събота в изявлението на арменското външно министерство, публикувано на официалния сайт на ведомството, цитирано от ТАСС.

Червеният кръст не може да работи нормално в Карабах заради боевете

Червеният кръст не може да работи нормално в Карабах заради боевете

Оплакаха се от организацията

"Република Армения и Република Азербайджан се договориха за хуманитарно примирие, започващо в 00:00 ч. местно време, 18 октомври. Това решение е взето след изявлението на президентите на Френската република, Руската федерация и Съединените американски щати, представляващи страните-съпредседатели на Минската група на ОССЕ на 1 октомври 2020 г., изявлението на съпредседателите на Минската група на ОССЕ от 5 октомври 2020 г. и в съответствие с московското изявление от 10 октомври 2020 г.", заяви външното министерство.

Азербайджан вини Армения за 13 цивилни жертви, Нагорни Карабах отново под обстрел

Азербайджан вини Армения за 13 цивилни жертви, Нагорни Карабах отново под обстрел

Въпреки примирието, атаките продължават

По-рано в събота руският външен министър Сергей Лавров проведе телефонни разговори с външните министри на Армения и Азербайджан.

Припомняме, че по-рано Азербайджан обвини Армения за смъртта на 13 цивилни свои граждани, което Ереван отрече. Междувременно, спорният Нагорни Карабах отново бе ударен.

Най-малко 600 са жертвите от ескалацията на военния конфликт от 27 септември.