Във връзка с ескалацията в Нагорни Карабах, премиерът на Армения Никол Пашинян обяви военно положение. Това съобщи Daily Sabah.

В южната част на Кавказ напрежението се засили между Армения и Азербайджан в неделя сутринта заради сблъсъци, при които Ереван заяви, че азербайджански сили обстрелват района на Нагорни Карабах, а Баку обвини арменските сили в обстрел на азербайджански военни и цивилни позиции.

Властите в окупирания Нагорни Карабах заявиха, че столицата на региона Степанакерт (Ханкенди) е била обстрелвана и призова жителите да се спасят. Многобройни къщи в селата са унищожени, като е съобщено, че има и ранени.

Спорният регион е обявил военно състояние, съобщиха агенциите, като всички жители на възраст над 18 години се подготвят за действие. И двете страни се обвиняваха взаимно за боевете.

Армения обвинява Азербайджан в нападение на селища в спорен регион

Армения обвинява Азербайджан в нападение на селища в спорен регион

Армения е свалила два азербайджански хеликоптера и три безпилотни летателни апарата

"Цялата отговорност за това е на военно-политическото ръководство на Азербайджан", каза говорител на Министерството на отбраната на Армения.

Азербайджан отрича да е провокирал боевете и твърди, че провежда контранастъпление на фронта след арменска провокация.

Бившите съветски републики Азербайджан и Армения отдавна са в противоречие поради териториални спорове, особено по отношение на региона Нагорни Карабах.

Нагорни Карабах, макар и международно признат като част от Азербайджан, се контролира от арменски сепаратисти, известни също като така наречената "Република Арцах", призната само от Ереван.

Русия призова за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

Русия призова за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

В региона е обявено военно положение

Преди това Армения и Азербайджан водеха война за Нагорни Карабах в края на 80-те и началото на 90-те години, когато преминаха в независими страни на фона на разпадането на Съветския съюз. Загинаха около 30 000 души.

През 1994 г. беше въведено прекратяване на огъня, което оттогава беше прекъснато периодично.

През юли се разразиха тежки боеве в гранична зона на север от Нагорни Карабах.