Армения обвинява Азербайджан, че е нападнал цивилни селища в региона Нагорни Карабах и призова населението в спорния регион да потърси убежище в приюти, предаде "Ройтерс".

Министерството на отбраната на Армения заяви, че нейните войски са свалили два азербайджански хеликоптера и три безпилотни летателни апарата в отговор на атака, която според нея започна срещу цивилни селища, включително регионалната столица Степанакерт.

"Нашият отговор ще бъде пропорционален и военно-политическото ръководство на Азербайджан носи пълната отговорност за ситуацията", се казва в изявлението на арменското министерство на отбраната.

Министерството на отбраната на Азербайджан от своя страна заяви, че е започнало военна операция по "линията на контакт", силно минирана ничия земя, която разделя подкрепяните от Армения сили от азерските войски в региона, предадоха руските агенции.

Министерството заяви, че азербайджански хеликоптер е свален, но екипажът му е оцелял.

Двете бивши съветски държави отдавна са в конфликт заради отцепването на Азербайджан, главно етнически арменския регион Нагорни Карабах, а сблъсъците по границите се засилиха през последните месеци.

Външното министерство на Армения осъди "агресията на военно-политическото ръководство на Азербайджан" и заяви, че арменската страна ще даде подходящ военен и политически отговор.

Етническите арменци в Нагорни Карабах обявиха независимост по време на конфликт, избухнал при разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Въпреки че през 1994 г. беше договорено прекратяване на огъня, Азербайджан и Армения често се обвиняват взаимно в нападения около Нагорни Карабах и по отделната азеро-арменска граница.