Арменските военни съобщиха в петък, че един войник е убит, а други осем са ранени при нов сблъсък с азербайджанските сили на границата между двете страни, където напрежението тлее от месеци, съобщава ЕнБиСи.

Министерството на отбраната на Армения обвини Азербайджан в агресивни действия, като твърди, че те са атакували арменски позиции в източната част на границата. Министерството на отбраната на Азербайджан от своя страна заяви, че арменските сили са открили първи огън.

И двете страни съобщиха за подобен сблъсък в четвъртък, като Азербайджан съобщи за една жертва, а Армения каза, че двама войници са пострадали.

Армения и Азербайджан са в десетилетен спор за сепаратисткия регион Нагорни Карабах, който се намира в рамките на Азербайджан, но е под контрола на етнически арменски сили, подкрепени от Армения след края на сепаратистката война там през 1994 г.

Москва посредничи на мирното споразумение от ноември 2020 г. за прекратяване на шестседмичните боеве, по време на които бяха убити над 6600 души. Примирието с посредничеството на Русия позволи на Азербайджан да си върне контрола над големи части от Нагорни Карабах и околните райони, контролирани от подкрепяните от Армения сепаратисти.

Напрежението по общата граница нараства от май, когато Армения протестира срещу това, което определи като нахлуване на азербайджански войски на нейна територия. Азербайджан настоя, че техни войници са били разположени на територия, която смята за своя територия, в райони, където границата все още не е демаркирана. Оттогава се съобщава за сблъсъци.

Миналия месец руският президент Владимир Путин бе домакин на лидерите на Армения и Азербайджан за разговори в Сочи. След срещата Путин каза, че тримата лидери са се договорили да създадат до края на годината механизми за установяване на границите между двете страни.

Азербайджан и Армения договориха комисия за границата

Азербайджан и Армения договориха комисия за границата

Русия ще посредничи на двете държави