Властите в Беларус заплашиха да използват армията срещу опозицията, ако отново бъдат организирани протести в близост до военни паметници и мемориални комплекси, съобщава "Спутник".

От Министерството на отбраната заявиха категорично, че няма да толерират "оскверняване" на тези монументи.

"Военнослужещите няма да толерираме оскверняване на тези места, на които няма място за фашисти! Не можем да наблюдаваме с безразличие как на тези свети места се организират демонстрации под същите знамена, които нацистите използваха по време на кланетата на белоруси, руснаци, евреи и други общности", казва се се в официално съобщение на ведомството.

Лукашенко: Беларус ще защити границите си

Лукашенко: Беларус ще защити границите си

Напрежение в страната

От беларуското силово министерство посочват, че от днес въвеждат постоянна охрана на военните паметници.

Беларус е обхванат от масови протести от 9 август заради резултатите от президентския вот, според които победител е досегашният държавен глава Александър Лукашенко.

Според официално изнесените данни Лукашенко е получил 80,1% от гласовете, следван от Тихановская от опозицията с 10,12%.

В първите дни на протести органите на реда използваха сълзотворен газ, водни оръдия и гумени куршуми срещу демонстрантите. Стотици души бяха ранени, от които над 150 униформени. Повече от 6700 протестиращи пък бяха задържани, а трима души загинаха.

След това органите на реда престанаха да използват сила, за да разпръскват демонстрантите, но протестите продължиха по улиците. Няколко телевизии и промишлени предприятия обявиха стачка.

Опозицията в Беларус оспорва резултатите от изборите и настоява те да се проведат повторно. Искането обаче беше категорично отхвърлено от Лукашенко.

Борел: ЕС не иска да превръща Беларус във "втора Украйна"

Борел: ЕС не иска да превръща Беларус във "втора Украйна"

Лукашенко бил в същото положение като венецуелския президент