Бившият британски премиер Тони Блеър беше подложен на ожесточени критики от страна на пресата на Острова, след като вчера беше публикуван докладът „Чилкот”, който заключава, че войната в Ирак през изминалото десетилетие е била грешка, съобщава „Франс прес”.

Нов шамар за Британия – докладът на сър Джон Чилкот за войната в Ирак

Нов шамар за Британия – докладът на сър Джон Чилкот за войната в Ирак

Самият Чилкот е убеден, че неговият доклад ще осигури на страната никога повече да не отива на война без дебат и неподготвена

Според вестник „Сън” „монументална заблуда” е мантрата на Блеър, че светът е „по-добър и безопасен” след инвазията в Ирак.

Блеър призна, че планирането след войната е катастрофа. Това е единственото нещо, което признава. Той не вижда причина да се извинява за взетото от него решение да се отиде на война и твърди, че би направил същото отново. Той все още вярва, че не е имал друг избор. Вие можеше да кажете не, Тони”, продължава вестникът.

Тони Блеър осъзнава какво е направил с войната срещу Ирак, но не съжалява

Тони Блеър осъзнава какво е направил с войната срещу Ирак, но не съжалява

Той обяви, че поема пълна отговорност

След публикуването на дългоочакваните резултати от проведеното седемгодишно разследване Блеър даде двучасова емоционална пресконференция, на която призна, че е направил грешки, но защити действията си и обяви, че би го направил отново.

Блеър спечели три поредни мандата, но напусна поста през 2007 година, след като Ирак навлезе в религиозен конфликт.

Анализаторът на „Гардиън” Ани Пъркинс пише, че на Блеър вече не може да му се вярва и че той е „непокорно арогантен”.  

Консервативният „Дейли телеграф” отбелязва, че бившият министър-председател е отказал да се извини за инвазията.

Според „Сън” Блеър винаги е бил обсебен каква следа ще остави като премиер, като се допълва, че ще бъде запомнен като „предизвикалия терористична буря в крехък и нестабилен свят”.