Аржентина се превърна в най-голямата латиноамериканска държава, която легализира аборта. Сенатът одобри историческия закон с 38 срещу 29 гласа, един въздържал се, информират АФП и "Гардиън".

Активисти в подкрепа узаконяването на аборта подивяха от радост пред сградата на Конгреса след обявяването на резултата от гласуването в ранните часове на днешния ден.

Сенатът на Аржентина гледа законопроекта за абортите

Сенатът на Аржентина гледа законопроекта за абортите

Може би ще е първата латинострана, приела промените

Законопроектът, който позволява прекратяване на бременността през първите 14 седмици, бе одобрен от долната камара на аржентинския парламент по-рано този месец, след като предложението бе внесено в Конгреса от президента Алберто Фернандес.

Той подчерта преди гласуването, че от връщането на демокрацията в страната през 1983 г. повече от 3000 жени са починали след усложнения при нелегално извършен аборт в Аржентина.

Решението на Сената означава, че Аржентина става третата държава в Южна Америка, която разрешава аборта. Уругвай декриминализира практиката през 2012 г., а Гвиана я узакони през 1995 г.

Аржентина на крачка от историческо легализиране на абортите

Аржентина на крачка от историческо легализиране на абортите

В Латинска Америка абортът е законен само в Куба и Уругвай

Куба легализира практиката през 1965 г. Абортът е декриминализиран в Мексико сити и Оахака.

В Аржентина повече от 7000 момичета на възраст между 10 и 14 г. са родили в периода 2016-2018 г., като често са забременявали след изнасилване.

Абортът строго се наказва в Латинска Америка, където Католическата църква запазва силното си влияние. Много жени попадат в затвора заради това, че са потърсили медицинска помощ след спонтанен аборт.

Абортът е напълно забранен в Салвадор, Доминиканската република, Никарагуа и Хондурас. В Бразилия и Чили има изключения при случаи на изнасилване или опасност за живота на родилката.

Близо 40 000 жени са приети в болница в Аржентина заради усложнения при опит за нелегален аборт само през 2016 г. От тях 6400 са момичета на възраст между 10 и 19 г. Най-малко 65 жени са починали в периода 2016-2018 г., като половината са на възраст между 20 и 30 г., а девет - деца.

Най-малко 73 жени, както и лекари и медицински сестри, са вкарани в затвора заради незаконен аборт в Аржентина през 2012 г.

Католическата църква активно лобира срещу законодателството и през 2018 г. проектозаконът не получи достатъчно подкрепа.