Аржентина е на път да влезе в историята като първата голяма латиноамериканска държава, която легализира абортите. Нейният 72-членен сенат ще се събере във вторник, за да обсъди законопроекта, одобрен от долната камара по-рано този месец, предаде "Гардиън".

Пропагандисти и борци срещу абортите ще се съберат на площада близо до сградата на конгреса на Буенос Айрес във вторник следобед и ще останат там до ранните часове на сряда, когато се очаква гласуването.

Прогнозите в аржентинските медии показват, че лагерът, който настоява за промяна, има тънко предимство пред своите опоненти: 33-ма сенатори планират да подкрепят законодателството, докато 32-ма ще гласуват против.

Петима сенатори официално не са решили.

Аржентина на крачка от историческо легализиране на абортите

Аржентина на крачка от историческо легализиране на абортите

В Латинска Америка абортът е законен само в Куба и Уругвай

Мариела Белски, изпълнителен директор на Amnesty International в Аржентина, заяви, че е уверена, че законопроектът ще бъде одобрен.

В Аржентина повече от 7000 момичета на възраст между 10 и 14 г. са родили в периода 2016-2018 г., като често са забременявали след изнасилване.

Абортът строго се наказва в Латинска Америка, където Католическата църква запазва силното си влияние. Много жени попадат в затвора заради това, че са потърсили медицинска помощ след спонтанен аборт.

Абортът е напълно забранен в Салвадор, Доминаканската република, Никарагуа и Хондурас. В Бразилия и Чили има изключения при случаи на изнасилване или опасност за живота на родилката.

В Латинска Америка абортът е законен само в Куба и Уругвай, където Църквата има по-малко влияние. Абортът е позволен само в някои райони на Мексико, както и в Гвиана и във Френска Гвиана.

Промяната в закона в Аржентина, родната страна на папа Франциск, ще изпрати силен сигнал в региона, където исканията за узаконяването на аборта растат.

Близо 40 000 жени са приети в болница в Аржентина заради усложнения при опит за нелегален аборт само през 2016 г. От тях 6400 са момичета на възраст между 10 и 19 г. Най-малко 65 жени са починали в периода 2016-2018 г., като половината са на възраст между 20 и 30 г., а девет - деца.

Аржентина е първата голяма страна в Латинска Америка, която узаконява абортите

Аржентина е първата голяма страна в Латинска Америка, която узаконява абортите

Държавата трябва да защити гражданите си като цяло и особено жените

Най-малко 73 жени, както и лекари и медицински сестри, са вкарани в затвора заради незаконен аборт в Аржентина през 2012 г.

Католическата църква активно лобира срещу законодателството и през 2018 г. проектозаконът не получи достатъчно подкрепа.