Атентаторът самоубиец Салман Абеди, който уби 22 души на концерт в Манчестър миналия месец, се радикализирал през 2015 г., докато живеел във Великобритания.

Това е разкрил брат му Хашем Абеди пред разследващи в Триполи, информира Ройтерс.

Хашем съобщил още, че Салман се сдобил с оборудване за атаката във Великобритания, макар че той не знаел къде ще я извърши, каза Ахмед бин Салем, говорител на Специалните сили за сдържане (Rada) в Триполи.

Rada e антитерористично звено, което е към подкрепяното от ООН правителство в Триполи. То задържа бащата на Саламан Абеди, Рамадан, и по-малкия му брат Хашем няколко дни след атаката. Семейството на нападателя е разпитано.

"Хашем заяви, че той и Салман са попили идеологията на ДАЕШ ("Ислямска държава") в Манчестър през 2015 г. от интернет и някои приятели във Великобритания", заяви Бин Салем.

"Той добави, че са гледали видеоматериали и са симпатизирали на децата в Сирия, и са искали да направят нещо, за да помогнат на ДАЕШ", разкри още Салем.

По думите му Салман и Хашем са летели до Либия на 18 април. Салман се върнал в Манчестър около една седмица преди атаката, след като казал на родителите си, че ще ходи на поклонение в Мека.

"Хашем сподели още, че той купил всички необходими неща за Салман за нападението от Великобритания и допълни, че Салман е планирал да извърши атака, но не е знаел къде", поясни говорителят.

Салман Абеди се обадил по телефона в Триполи на 15 май преди да извърши терора, за да "каже сбогом на семейството си преди нападението".

Майката обаче отказвала да говори с него, защото семейството му е било сърдито заради лъжите на Салман.

"Хашем знаел за атаката и убедил майка си да говори с него...той (Салман) каза: "моля те, моля те, майко, говори с мен. Майката съобщи по време на разследването, че той (Салман) е поискал прошка и тя не можела да разбере защо", допълни Салем.