Гражданската авиация в САЩ е пред фалит заради пандемията и последвалите строги мерки за сигурност, включващи и затваряне на граници, предаде "Ройтерс".

Въпреки взетите мерки за сигурност, авиокомпаниите съкращават драстично полети, тъй като търсенето на билети е спаднало с около 95 процента.

Те наложиха носенето на маски и щателна дезинфекция, за да могат поне част от самолетите да летят, но това не може да спаси отрасъла.  

Това се отразява и на производството на самолети.

В сряда Boeing Co обяви, че ще съкрати около 16 000 работни места по целия свят, или 10% от работната си сила, до края на годината.

Профсъюзът SEIU заяви, че в четвъртък най-малко 13 000 членове на профсъюзите на летищата са били уволнени и се очакват още 1000 съкращения.

Тръмп обеща помощ за авиацията и фермерите

Тръмп обеща помощ за авиацията и фермерите

Коронавирусът удря по икономиката на САЩ

"Бизнесът на авиокомпаниите беше засегнат много силно", призна през април президентът Доналд Тръмп и добави, че целта му е да помогне на компаниите да смекчат най-добре въздействието на кризата и да запазят работниците си.

Те вече получиха 25 милиарда долара безвъзмездни средства от Министерството на финансите, но като условие не трябва да уволняват работници до 30 септември.

Предвижданията в сектора са, че ще отнеме 3 години да се върнат на нивата от 2019 година.