Австралия е на ръба да има шести премиер за десетилетие след опит за сваляне на министър-председателя Малкълм Търнбул, пише "Гардиън".

На пресконференция, на която отказа да подаде оставка, Търнбул призова съперниците си да докажат, че е изгубил доверието си в управляващата партия и намекна за влияние "извън парламента".

Правителствена криза в Австралия

Правителствена криза в Австралия

Премиерът Малкълм Търнбул запази лидерския си пост в Либералната партия

Според изданието премиерът има предвид атака от страна на медийната империя на Рупърт Мърдок, която води кампания срещу Търнбул.

"Истината е, че малцинство в партията, подкрепяно от други извън парламента, се опитва да тормози и заплашва други, за да направи тази промяна в ръководството, към която се стреми", коментира министър-председателят.

Бъркотията около лидерския пост засегна австралийската политика тази сутрин, когато правителството гласува за спиране на работата на Камарата на представителите до 10 септември, тъй като не е сигурно дали ще има мнозинство в камарата и не желае да отговаря на въпроси на опозицията, след като най-малко 13 министри са готови да подадат оставка.

Снимка 374594

Източник: ЕПА

От 2007 г. нито един австралийски премиер не е завършвал мандата си, като при четири случая лидерите на правителства бяха сваляни от собствените си партии, с което Канбера си спечели прозвището "тихоокеанската столица на превратите".

Търнбул оцеля в четвъртък, но може да изгуби поста си, тъй като е планирано ново партийно гласуване най-рано в петък.

Снимка 374596

Източник: ЕПА

Премиерът запази лидерския си пост в Либералната партия на Австралия на гласуване по-рано тази седмица, след като получи 48 гласа срещу 35 за министъра на вътрешните работи Питър Дътън. Вотът се проведе след бунт в редиците на партията. Някои либерални политици са против плановете му да обвърже целите за намаляване на въглеродните емисии със закон в момент, когато е регистриран скок на цените на електроенергията, информира АФП.

В момента най-малко двама души оспорват лидерската позиция на Търнбул: министърът на финансите Скот Морисън и бившият вътрешен министър Питър Дътън.

Питър Дътън

Източник: ЕПА

Питър Дътън

Търнбул заяви, че ако бъде свален от поста, незабавно ще напусне парламента, което означава, че всеки нов лидер ще трябва да участва на избори, за да си осигури мястото в Сидни. В момента водената от либералите коалиция има мнозинство в камарата само с един глас.