Австралия намали годишния прием на имигранти с близо 15% и забрани на някои новопристигнали да живеят в големите градове за период от три години в опит да се ограничи пренаселването на градовете, информира "Ройтерс".

Премиерът Скот Морисън, който не е в много добра позиция в социологическите проучвания преди федералните избори през май, се надява да намали растящото недоволство сред избирателите около високите цени на жилищата и пренаселеността в градовете.

Това е практически проблем, който австралийците желаят да бъде разрешен, каза Морисън пред журналисти в Канбера, след като обяви, че ще намалят приема на мигранти на година до 160 000 от 190 000.

Решението е взето няколко дни след нападението в две джамии в Нова Зеландия, при което загинаха най-малко 50 души. 28-годишният австралиец Брентън Тарант е заподозрян за терора.

Проучване на ReachTel от септември показва, че 63% от жителите на Сидни подкрепят ограничаване на броя на мигрантите в най-големия австралийски град.

Морисън заяви, че таванът ще включва и места за до 23 000 души, които могат да се преместят в Австралия според нова виза за квалифицирани кадри. Той добави, че мигрантите ще получат документи за постоянно пребиваване, ако живеят извън големите градове на Австралия три години.

Забраната обхваща Мелбърн, Пърт, Сидни и Златното крайбрежие.

Таванът не засяга временната миграция, такива като студенти с временна виза. Властите са издали 378 292 студентски визи за година до 30 юни 2018 г.