Австралия прокара нов закон, който принуждава технологичните компании да плащат на медиите за публикуване на новинарско съдържание. Това може да доведе до подобни действия и в други държави, информира Си Ен Ен.

Новият кодекс, одобрен от парламента на Австралия, ще гарантира, че медиите справедливо са възнаградени за предлаганото от тях съдържание, обяви финансовият министър Джо Фрайденбърг.

"Фейсбук" се договори с Австралия - гражданите отново са информирани

"Фейсбук" се договори с Австралия - гражданите отново са информирани

Сега ще се насърчава "по-устойчива журналистика от обществен интерес в Австралия"

През последните месеци в страната имаше разгорещен дебат за безпрецедентния закон. "Фейсбук" и "Гугъл" се противопоставиха на първоначалния вариант на законодателството, което позволяваше на медиите да се договарят с технологичните компании индивидуално или колективно. Също така бе предвиден задължителен арбитраж, ако страните не могат да се договорят.

"Фейсбук" дори спря страниците на медии и ведомства в Австралия в знак на протест срещу законодателство. Но по-рано тази седмица ги възстанови, след като държавата направи някои промени в законодателство.

Арбитражът ще се използва само като краен вариант след период на посредничество.

"Фейсбук" с издънка - блокира и профили на правителството на Австралия

"Фейсбук" с издънка - блокира и профили на правителството на Австралия

На щатските здравни ведомства, на Бюрото по метеорология и други

Австралийското правителство съобщи, че кодексът ще бъде прегледан от финансовото министерство след една година, за да се гарантира, че носи резултати, които отговарят на политиката на правителството.