"Фейсбук" заяви пред австралийското правителство във вторник, че е готов да отмени забраната за австралийските медии "през следващите дни", след като миналата седмица блокира публикуването и споделянето на съдържание, създадено от местни медии в платформата.

Според финансовия министър на Австралия Джош Фриденберг технологичният гигант ще "добави допълнителен тласък за търговски преговори", целящ да "насърчи по-устойчива журналистика от обществен интерес в Австралия".

Междувременно управляващият директор на "Фейсбук" за Австралия и Нова Зеландия Уилям Ийстън заяви, че компанията е "доволна, че австралийското правителство се е съгласило на редица промени и гаранции, които отговарят на основните ни притеснения относно допускането на търговски сделки, които признават стойността, която нашата платформа предоставя."

Канбера предложи изменения в предложения закон, предназначен да принуди технологичните гиганти да плащат за медийно съдържание, показвано на техните платформи, съобщава "Ройтерс".

След поредица разговори между Фриденберг и Марк Зукърбърг през уикенда е сключена концесионна сделка.

Австралия ще предложи четири изменения, които включват промяна в задължителния арбитражен механизъм, използван, когато технологичните гиганти не могат да постигнат сделка с издателите за справедливо плащане за показване на новинарско съдържание.

Измененията включват двумесечен период на медиация, преди да се намеси назначеният от правителството арбитър, давайки на страните повече време за сключване на частна сделка.

Също така включва правило, че приносът на интернет компания за "устойчивостта на австралийската индустрия за новини" чрез съществуващите сделки трябва да бъде взет под внимание.

Ситуацията е интересна в международен план, тъй като други държави, включително Канада и Великобритания, разглеждат подобно законодателство.

"Тези изменения ще осигурят допълнителна яснота на дигиталните платформи и бизнеса с новинарски медии относно начина на функциониране и ще укрепят рамката за осигуряване на справедливо възнаграждение на медийния бизнес", заяви Фриденберг.

Спад на трафика на австралийските новинарски сайтове след забраната на "Фейсбук"

Спад на трафика на австралийските новинарски сайтове след забраната на "Фейсбук"

Спаднал с 13% в страната и с 30% от чужбина