Австралия регистрира 10-и пореден ден без нови случаи на COVID-19, което позволява на най-гъсто населеният щат Нов Южен Уелс (NSW) да отслаби ограниченията за коронавирус след контролиране на бързо разпространяващия се клъстер, предаде "Ройтерс".

NSW не е регистрирал местни случаи за 10 дни след ниски едноцифрени числа по-рано през януари. Щатът Виктория, която е домакин на турнира по тенис на Открито първенство на Австралия, измина три седмици без местен случай.

Федералният министър на здравеопазването Грег Хънт отбеляза в "туитър" 10-ия ден от липсата на предаване на COVID-19 в Австралия в общността, добавяйки, че успехът на страната идва в момент, когато случаите на глобален коронавирус са прехвърлили 100 милиона, като броят на загиналите надхвърля 2 милиона.

Австралия е регистрирала над 22 000 местни случая от началото на пандемията и 909 смъртни случая.

Австралия одобри първата ваксина срещу коронавируса

Австралия одобри първата ваксина срещу коронавируса

Австралия има споразумение да получи 10 милиона дози от ваксината на Pfizer

Липсата на нови случаи позволи на премиера да облекчи ограниченията, включително правилата за носенето на маски и увеличаване на броя на домашни партита, сватби, погребения и места за поклонение.

Ограниченията започнаха в края на миналата година, за да се справят успешно клъстерите на вируси в северните плажове и западните покрайнини на Сидни. При огнищата на болестта други държави и територии затварят граници или ограничават пътуванията от NSW.

Береджиклиен намекна, че ограниченията ще бъдат облекчени допълнително след две седмици, ако няма други случаи, добавяйки, че тя "прави правилния баланс" между икономическия растеж и контрола на вирусите.

"И двeте вървят ръка за ръка, не можете да имате отворена икономика, освен ако не сте сигурни, че правилно сте настроили здравните настройки", подчерта премиерът. 

Въпреки относителния си успех в справянето с пандемията, международните граници на Австралия вероятно ще останат затворени, въпреки че може да има ексклузивни договорености за пътуване, наречени "балони" със своите южнотихоокеански съседи.