Църква в Австралия е глобена за незаконно рекламиране на "чудо" за лечение на коронавирус, което съдържа белина, обявиха властите, цитирани от АФП.

Здравният регулатор на страната съобщи, че MMS Australia е получила 12 глоби за 98 000 щатски долара за рекламиране на MMS - "чудотворно минерално решение", което има висока концентрация на хлорен диоксид - силна белина, използвана в индустриални процеси като текстилното производство, която може да доведе до фатални последици при консумиране от човек.

Откъде изникна идеята на Тръмп да се пробва с дезинфектант срещу Covid-19?

Откъде изникна идеята на Тръмп да се пробва с дезинфектант срещу Covid-19?

Парадоксалното е, че само преди няколко дни водеща агенция към администрацията на президента предприе действия за спиране на продажбата на белина като лек срещу коронавируса в САЩ

MMS Australia е клон на Генезис II - базирана във Флорида група, която твърди, че е църква, но всъщност е най-големият производител и дистрибутор на белина като "чудотворен лек" в САЩ.

От началото на пандемията Генезис II промотира MMS като лек срещу коронавируса. Съветва клиентите, включително децата, да смесват три до шест капки белина с вода и да я пият.

Австралийският регулатор обяви, че няма научни доказателства MMS да може да лекува или да облекчава някакви заболявания, а точно обратното, представлява сериозен риск за здравето. Пиенето на MMS може да причини повръщане, диария и дехидратация, която може да доведе до смърт.

MMS Australia все още рекламира продуктите на сайта си, но обяви, че е премахнала част от описанието, за да отговаря на законите и регулациите. Допълва се, че медиите лъжат, че сайтът им рекламира пиене на опасна промишлена белина.

Медици заклеймиха опасно предложение на Тръмп за лечение на COVID-19

Медици заклеймиха опасно предложение на Тръмп за лечение на COVID-19

"За мен е непонятно, че дебил като този заема най-високата длъжност"

Не за първи път MMS Australia е атакувана за продажбата на "чудотворния" лек. Четирима австралийци бяха хоспитализирани през 2014 г. след поглъщане на продукта.

Само преди няколко седмици президентът на САЩ Доналд Тръмп сериозно беше разкритикуван, след като предложи някои пациенти с коронавирус да бъдат третирани с дезинфектант. По-късно той се защити, че е говорил "саркастично".