Терористът от ДАЕШ ("Ислямска държава") Абделхамид Абауд се е опитал да прекоси границата между Гърция и България през 2015 г., но не е успял, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел, позовавайки се на белгийски медии.

Абауд е смятан за "мозъка" на терористичните нападения в Париж от 13 ноември, в които загинаха 130 души, а над 350 бяха ранени. Абауд, който през януари 2015 г. се е намирал в Гърция и от Атина е ръководел по телефона джихадистите от Вервие, е искал да премине през България, за да се присъедини към тях на място. Това се е оказало невъзможно, след като той опитал да премине в района на река (Места).

Абауд уточнил в разговор, че българските власти са направили всичко необходимо границата да остане непреодолима. В следващите дни той се опитал да лети със самолет, но граничните служби са разпознали, че данните в документите му за самоличност не отговорят на пътника. Затова Абауд се свързал със сводник, за да му осигури проститутка, с която отново да се яви на някое летище и да изглежда като семеен мъж. Не се уточнява на кое летище Абауд е бил засечен с фалшивите документи, нито на какъв полет е искал да се качи.

Всички тези данни се съдържат в записи на телефонни разговори, осъществени от Абауд в навечерието на антитетористичната операция във Вервие и атентатите в Париж от януари миналата година. През ноември миналата година Абауд ръководеше на терен атентатите във френската столица.

28-годишният французин с мароканско потекло, беше убит на 18 ноември м.г. в ожесточена престрелка с френски елитни полицаи в Сен Дени, северно предградие на Париж.

Белгийските и френските власти го определят като "най-високопоставения оперативен работник" на ДАЕШ в Европа.