Български хакери са се сдобили с информация за банкови сметки в Гермйания и лични данни на германски вложители, предаде Дойче веле. Става дума за същите лица, които атакуваха системата на НАП у нас.

Европейско споразумение трябваше да преследва данъчните измамници, укриващи пари в чужбина, но вместо във финансовите служби на Германия данните явно са попаднали в ръцете на български хакери, се казва в публикацията.

На 18 юли 2019 година Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) информира правителството на Германия, че успешно е била извършена хакерска атака срещу системата на НАП в България. Става ясно, че засегнати в този случай са били не само български физически и юридически лица.

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

В един файл срещу над 1,1 млн. ЕГН-та са изписани доходи и вноски

Данъчни информации от Германия също са били сред източените. Те са получени като част от "Автоматичния обмен на финансова информация", който цели да предотврати укриването на данъци, съобщава германската общества телевизия ZDF. Става дума за чувствителна финансова информация за стотици милиони

Бившият германски финансов министър Волфганг Шойбле се смята за инициатор на споразумението за обмен. "Всеки, който държи средства в чужбина, трябва в бъдеще да знае с още по-голяма сигурност, че данъчните власти ще разберат за него" - така Шойбле беше анонсирал стартирането на обмена.

Сега се оказа, че не само данъчните власти на Германия са узнали за наличието на подобни лица, но и хакерите в България, които разбиха сървърите на българската данъчна служба през лятото на 2019 година, отбелязват от ZDF. Имена и адреси, дати на раждане, номера на банкови сметки, салда по сметките, приходи от лихви и дивиденти от 2018 година - всичко това се съдържа в изтеклите данни и навярно представлява истинска мечта за всевъзможни икономическите шпиони и изнудвачи. Това ставна ясно от отговора на парламентарен въпрос, зададен от германската Свободна демократическа партия (СвДП) и цитиран от ZDF.

За засегнатите този теч на информация може да се превърне в кошмар. Частни лица, но и компании имат основание да се притесняват, че техни конкуренти ще получат чувствителна информация за бизнеса им.

"За мен е възмутително, че Министерството на финансите не е информирало засегнатите", казва финансовият експерт Маркус Хербранд от СвДП.

Колко души и колко компании са засегнати все още не е напълно изяснено. Това, което е сигурно обаче, е, че през 2017 г. от Германия до България са били предадени общо 15 710 такива информации, обвързани със сметки, в които се съдържат над 312 милиона евро.

Техническите подробности около автоматичния обмен са тайни. Самото предаване на информацията се смята за сигурно, тъй като разчита на двойно криптиране. Но ако получателят не използва необходимата защита е възможно изтичане на информация. Изглежда това се е случило в България, пишат още от германската обществено-правна медия.

Очевидно споразумението, което е инициирано от Германия, крие сериозни недостатъци по отношение на защитата на данните. Германското финансово министерство първоначално отрича да има теч на данни, след това обаче признава за него.

Според Хербранд, гражданите и фирмите трябва незабавно да бъдат информирани за подобни инциденти. Той твърди, че става дума за "бедствие, което води до загуба на доверие и разкрива невежеството на финансовото министерство в обезпечаването на сигурността на данните".

Припомняме, на 15 юли 2019 г. у нас беше съобщено, че НАП, ДАНС, МВР проверяват сигнал за хакерска атака срещу Националната агенция по приходите. По случая беше задържан 20-годишният Кристиян Бойков. Той обаче заяви, че не е авторът на хакерската атака. За него е известно, че е пробил и сайта на МОН 2 години по-рано.

Ден след като стана ясно, че има пробив и теч на лични данни, вътрешният министър Младен Маринов призна, че има пробив в националната сигурност на страната и заяви, че една от версиите, по които се работи, е с руска следа.