Заради ситуацията в Афганистан, няма да бъде организирана секция за парламентарните избори, в която да гласуват българските военни, съобщиха от министерството на отбраната.

Талибани убиха 12 афганистански полицаи с оръжие със заглушители

Талибани убиха 12 афганистански полицаи с оръжие със заглушители

Атакували контролен пункт в провинция Хелманд

Според анализ е твърде опасно и може да предизвика опити за атентат, затова военнослужещите там няма да гласуват.

Служебният министър на отбраната Стефан Янев направи обръщение към военнослужещите от 33-ия български военен контингент, който ще се включи в мисията на НАТО в Афганистан.

"Бъдете преди всичко професионалисти. Бъдете себе си в рамките на сплотеността като колектив. Традицията ни задължава да бъдат преодолявани трудностите и предизвикателствата, благодарение на борбен дух, професионализъм и на своята отдаденост на защитата на националните интереси", каза министърът.

Пожелания за успех към контингента отправи и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

"Моето искрено воинско и човешко желание е да ви посрещнем така, както ви изпращаме - в пълен боен строй. Разликата да е единствено в повишеното ви самочувствие на воини, натрупали опит и спечелили истински другари", каза още той.

Талибаните призоваха афганистанците да садят дръвчета за всеобщото благо

Талибаните призоваха афганистанците да садят дръвчета за всеобщото благо

Официални талибански медии публикуваха "специалното послание"

Тридесет и третият български военен контингент е в състав от до 110 военнослужещи, от които 8 са жени. В неговата структура са включени национален елемент, група за охрана, екип от съветници и щабни офицери.

Групата за охрана на летище Кандахар ще изпълнява задачи по организиране на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летището.

Правителството предлага нов началник на отбраната

Правителството предлага нов началник на отбраната

Вероятно ще е генерал Андрей Боцев

В състава й са включени военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Над 60 от тях имат опит от участие в една и повече мисии зад граница.

Военнослужещите ще изпълняват задачи по съветване и подпомагане на щаб на армейски корпус от Афганистанската национална армия при изпълнение на задачи, свързани с ежедневната дейност.

По отношение на ангажиментите на България в охраната на въздушното пространство, министър Янев заяви, че и в момента финансовите ангажименти са изцяло към българските Военновъздушни сили, които изпълняват задачи по охрана на въздушното пространство, и ще изпълняват тази задача и в бъдеще.