Иран ще модернизира балистичните си ракети „Емад” тази година. Това заяви военният министър на страната Хосеин Дехган, цитиран от Ройтерс.

Дехган разкри още, че Ислямската република ще започне да получава руски зенитно-ракетни комплекси С-300 през следващите два месеца.

Техеран трябваше да получи комплексите още преди няколко години, но Русия спря поръчката заради ядрената програма на Иран и наложените международни санкции, включително заради оказан натиск от Запада през 2010 г. Персийската държава постигна споразумение със световните сили през юли 2015 година, което доведе до сваляне на международните санкции през януари тази година. Но напрежението с Вашингтон се запазва, тъй като страната продължава да се усъвършенства във военната област.

Иран за първи път тества ракета „Емад” през октомври. С подобрена точност в сравнение със съществуващия арсенал, Техеран изтъкна, че новата ракета ще бъде важна част от конвенционалните въоръжени сили за сдържане.

Но САЩ обявиха, че ракетата е способна да носи ядрен заряд и че тестът е в нарушение на резолюция на ООН, която забранява на Ислямската република да тества балистични и ракетни технологии. Миналият месец Вашингтон наложи нови санкции на физически и юридически лица, свързани с иранската ядрена програма.

Ние ще разкрием следващото поколение „Емад” с подобрена точност следващата (иранска) година (започва от 20 март)”, изтъкна министърът на отбраната на иранската държава.

Ракетата „Емад” не е в нарушение на ядреното споразумение или резолюция на ООН, тъй като ние никога не сме използвали ядрени бойни глави. Това е спекулация”, поясни той, допълвайки, че масовото производство на ракетата ще започне в близко бъдеще.

Дехган каза още, че Иран ще започне да получава ЗРК С-300 от Русия през следващите два месеца, като поръчката ще бъде приключена до края на годината.

От думите му стана ясно, че Техеран и Москва ще започнат разговори за доставка на руски изтребители Су-30.

Дори решихме колко самолета „Сухой”-30 искаме да закупим, заключи той.